Bilindiği üzere, HMK 293. maddesi “uzman görüşü” madde başlığı ile yeni bir kurumu getirmektedir. Bu kurum nedeniyle bu güne kadar uygulanmakta olan “bilimsel mütalaa” yasal bir zemine oturmuş olmaktadır.
Hedefimiz davaların hızlanmasını sağlamak ve rapor talep edenlerin tatmin edici bir sonuçla Mahkemeleri kendi savlarına uygun olarak ikna etmelerine yardımcı olmaktır. Artık Mahkemelerin hukukçu bilirkişi atamasının olanaksız olmasının defalarca vurgulanmış olması nedeniyle, eğer taraflar hukukçu görüşü sunmak isterlerse, bu yolu deneyebileceklerdir. Kendisi tarafından atanan bilirkişinin hazırladığı raporu serbestçe takdir eden hakim bu raporu da serbestçe takdir edecektir. Dolayısı ile bizlerin vereceği uzman görüşü- uzman raporu Mahkemelerin olası kanaatleri üzerinde etkili olacaktır.
Uzman raporu için tarafların mahkemeden süre istemeyecekleri HMK 293/1 maddesinde açıkça hükme bağlanmıştır. Gene aynı maddenin 2. ve 3. fıkralarına göre, “dava konusu olayla” ilgili olarak uzman kişinin vermiş olduğu bilimsel mütalaadan sonra, mahkeme uzmanı davet edilerek dinlenmesine karar verebilir. Eğer uzman bu davete gelmez ise, bu uzmanın raporu değerlendirme dışı bırakılır. Vereceğimiz tüm raporlarda rapor veren kişi alanında yetkin ve kariyer sahibi olmak dışında aynı zamanda Mahkemelerce tanınan kişilerden oluşmaktadır. Bu anlamda alacağınız raporun arkasında durmak ve gerektiğide Mahkemenin davetine icabet etmeyi işimizin bir parçası olarak görmekteyiz.
HUMK’ta olmayan ama HMK ile birlikte usul hukukumuza giren yeni kurumlardan birisi olan uzman görüşü Kanun gerekçesinde söylendiği gibi bilirkişilikten farklı bir kurumdur.Uzman görüşü HMK madde 293’te düzenlenmektedir. Bu maddeye göre ;
(1) Taraflar, dava konusu olayla ilgili olarak, uzmanından bilimsel mütalaa alabilirler. Sadece bu nedenle ayrıca süre istenemez.
(2) Hâkim, talep üzerine veya resen, kendisinden rapor alınan uzman kişinin davet edilerek dinlenilmesine karar verebilir. Uzman kişinin çağrıldığı duruşmada hâkim ve taraflar gerekli soruları sorabilir.
(3) Uzman kişi çağrıldığı duruşmaya geçerli bir özrü olmadan gelmezse, hazırlamış olduğu rapor mahkemece değerlendirmeye tabi tutulmaz, şeklinde düzenlenmektedir.Talebiniz olan konularda görüş ve rapor verecek uzmanlarımızın isimlerini burada zikretmemeyi daha uygun görmekteyiz.